Har du spørgsmål?29 87 75 89

Genoptræning af knæ

Meniskskader, overrevet korsbånd, ACL rekonstruktion, artroskopi, knæ alloplastik , ødelagte sideligamenter. Årsagerne til at man skal lave genoptræning af knæ kan være mange. I denne artikel vil vi udforske nogle af de vigtigste faktorer der skal til for at din genoptræning bliver så kort som muligt.

Se vores rejse med top-atleten Alexander Trans, fra korsbandsskade til kampklar:

Abonner på kanalen her:

Hvorfor har man brug for genoptræning til knæ:

Efter en operation eller skade i dit knæ kan du opleve mange forskellige gener. Dette skyldes at vævet (muskler, ligamenter, nerver)er beskadiget af en skade eller operation og en masse andre faktorer.

Du kan opleve følgende:

 • Nedsat bevægelighed i dit knæ
 • Overdreven bevægelighed i dit knæ (løse ligamenter, manglende korsbånd mm.)
 • Hævelse i knæet
 • Smerter i knæet
 • Nedsat følelse i knæet
 • Nedsat evne til at styre dit knæ

Derfor er det vigtigt at du går i gang med din genoptræning MED DET SAMME!

Al forskning peger på at jo tidligere du går igang med genoptræning desto bedre!

Formålet med din genoptræning:

   • At genvinde fuld bevægelighed i dit knæ
   • At genvinde normal styrke i musklerne omkring dit knæ
   • At få normal stabilitet i dit knæ.
   • At øge koordinationen af musklerne der støtter dit knæ.
   • At mindske eventuelle smerter i dit knæ

Helingstider i genoptræning:

Noget af det vigtigste du skal være opmærksom på i din genoptræning er helingstider. Tiden sætter en væsentlig begrænsning for hvad du kan lave i forløbet. Dvs. du ikke skal begynde at lave tung og kompliceret styrketræning de første mange uger efter du har fået rekonstrueret et korsbånd. Da ligamenterne ikke er fuldt helet kan du risikerer at overrive dem igen og så er du tilbage til start. De generelle helingstider for de forskellige vævstyper er nogenlunde som følger:

 • Muskler 2-8 ugerhelingstider genoptræning knæ
 • Knogler 3-8 uger
 • Sener 6-9 måneder
 • Ledbånd 6-12 måneder
 • Ledbrusk: mere end 12 måneder

Disse tidsangivelser skal dog tages med et gran salt da alle heler i et forskelligt tempo. Dette bestemmes bl.a af faktorer som alder, blodcirkulation, mængde af bevægelse mm. Det er vigtigt derfor at konsultere med din fysioterapeut om hvor du selv er i forløbet.

Gå igang med at lave øvelser så tidligt som du kan.

Som nævnt tidligere er en af de ting videnskaben peger på er at jo mere bevægelse der laves desto hurtigere heler knæet, desto hurtigere genvinder du bevægeligheden og mindre bliver chancen for komplikationer.

Det vil sige at du SKAL følge de instrukser du får med fra hospitalet MED DET SAMME.

Der vil dog komme et tidspunkt hvor de genoptræningsøvelser du har fået udleveret ikke slår til længere fordi niveauet er for lavt. Her er det tid til at evt. at søge professionel hjælp til at guide dig. Fysioterapeuter har et væld af øvelser til knæ genoptræning i alle niveauer der kan skræddersys til dit behov.

Her kan du se et eksempel på en avanceret øvelse til knæ genoptræning du vil kunne lave efter cirka 6 uger.

Abonner på kanalen her:

Sørg for at genoptræningen er smertefri

Når du begynder din genoptræning vil det uden tvivl være forbundet med en hvis smerte. Dette er normalt da vævet i knæet er beskadiget og stadig i gang med at hele. Det man dog skal passe på med er mantraet : ” det skal gøre ondt før det gør godt!”. Hvis du går for meget ind i smerten under din genoptrænings ricikerer du igen at ødelægge nogle af de strukturer som du er igang med at styrke og gendanne.

En tommelfingerregel er at der må godt være lidt ubehag i selve øvelserne, men de skal aftage umiddelbart efter at øvelserne slutter. Hvis du oplever at øvelserne du laver løbende forøger smerterne i dit knæ skal du bakke af. Dette kunne betyde at du enten arbejder med lavere belastning, færre gentagelser eller bare laver øvelserne i mindre tid. Du skal bakke af et det omfang at du kan lave knæøvelserne uden at have ondt efter. Igen hvis du har svært ved at finde det rigtige niveau i din genoptræning så snak med en fysioterapeut.

Bring hævelse i knæet til et minimum:

De første mange uger af din genoptræning kan du opleve at dit knæ hæver. Dette er ikke noget at være urolig for. Det er en naturlig måde for din krop at faciliterer helingen på. Det du skal være opmærksom på er at når knæet hæver så begrænses både bevægeligheden og proprioceptionen (ledstillingssansen).

Du skal derfor arbejde med at bringe hævelsen ned efter aktivitet. Dette kan du gøre med nogle få og simple midler som kulde, kompres og elevation af benet.

Med kulde menes det at du tager noget så simpelt som en pose frosne ærter, eller en anden kølepakning viklet ind i et hviskestykke og lægger på knæet. Dette får blodårerne til at trække sig sammen og begrænser den mængde væske der kan løbe til knæet.

Kompres betyder at knæet bindes forholdsvis stramt ind med fx. gazebind. Dette kan med fordel bindes rundt om den kølepose du tidligere har gjort klar. Det skal vikles forholdsvis stramt om knæet, men ikke så stramt at underbenet bliver blåt, koldt og følelses løst. En fysioterapeut kan hjælpe dig med at lægge en korrekt forbinding.

Elevation betyder at du placerer knæet OVER HJERTEHØJDE. Derved udnytter man tyngdekraften til at trække eventuelt hævelse ud af knæet og tilbage i resten af kroppen. Dette kan gøres ved at lægge sig på gulvet og have begge ben op på sædet af en stol.

knæ genoptræning hævelse

Du skal IKKE bare sidde i sofaen med knæet på en skammel. Dette er IKKE over hjertehøjde.

Brug støtte til dit knæ! Men ikke for længe.

En ting der kan være gavnlig i starten af din genoptræning er støtte i form af forbindinger eller støtteskinner.

Dette forhindrer dit knæ i at lave uhensigtsmæssige bevægelser i starten af din genoptræning. Det skal dog siges at så snart det er muligt skal denne støtte erstattes af øvelser uden.

Hvis du bliver ved med at bruge støtte får du ikke trænet de fornødne muskler og strukturer der til sidst skal støtte dit knæ.

Der kan ikke siges hvornår i din genoptræning du kan skaffe dig af med støtten da det kommer an på helingen. Her er du bedst hjulpet ved at snakke med en fagperson der kan vurdere hvor stabilt din knæ er.

Har du brug for hjælp til din genoptræning?

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til din genoptræning så kontakt os med det samme.

Hos Ascendfys hjælper vi alle fra kontorfolk til topatleter med at komme tilbage efter knæskader og vi kan hjælpe dig med at gøre din genoptræning så kort som mulig.

Du kan booke din tid her:

Har du spørgsmål vedrørende genoptræning, øvelser eller andet relevant, er du altid velkommen til at skrive til os her:

ascendfys fysioterapi AscendFys Facebookside: www.Facebook.dk/AscendFys
ascendfys fysioterapi
 AscendFys Facebook messenger: www.m.me/AscendFys
ascendfys fysioterapi
 AscendFys E-mail: info@AscendFys.dk

Modtag flere relevante tips og tricks fra AscendFys igennem vores #FysFakta ved at LIKE vores Facebookside.

LÆS VORES ANDRE INDLÆG FRA ASCENDFYS OMKRING TRÆNING HER:

Den “Rigtige” Squat-Teknik

Den “Rigtige” Squat-Teknik

Skitræning – undgå skiskader

Skitræning – undgå skiskader

Sponsorerede atleter

Sponsorerede atleter

Gradueret eksponering

Gradueret eksponering

Squat – den ‘nye’ Powerøvelse nr. 1

Squat – den ‘nye’ Powerøvelse nr. 1

Skader SKAL trænes væk!

Skader SKAL trænes væk!

Tags: , , ,

Bliv en del af inderkredsen!
Meld dig til vores nyhedsbrev og få nyheder før andre, billigere behandlinger og mange andre fordele hos AscendFys.
×

Skriv til os

Ring til os
[buttons]