fbpx
29 87 75 99

Fortællingen er den tredje i rækken af en inspirerende artikelserie om mit arbejde som fysioterapeut med mestring af langvarige smerter hos smertepatienter.

Depression – og ondt i foden

Annie var henvist til trænings- og vidensforløb pga. en depression. Men til startsamtalen talte Annie mere om smerterne i hendes fod.Annie havde været på arbejdsmarkedet i mange år, men havde fået det rigtig skidt efter en meget dårlig arbejdssituation: Annie var ked af det, men så frem til et psykologisk gruppeforløb. I mellemtiden var der god effekt at anti-depressiv medicin. Således var der lagt en plan for depressionen.
Men smerterne i foden var der ingen plan for. Den havde nærmest lagt sin egen plan med uforudsigelige smerter.

Jeg har prøvet ALT for min hælspore

Fodsmerterne var diagnosticeret som en hælspore og Annie havde ondt på hælen. “Jeg har prøvet alle former for behandling for min fod”, sagde Annie, “blokader, skoindlæg, akupunktur, body sds, urter og vitaminer”. “Doctor shopping” kaldes det, og ses ofte hos patienter, der famler sig i blinde. Kendskab til årsagerne og smertemekanismerne skal danne grundlag for den røde tråd, når man planlægger behandlingen. Det er godt at tænke tilbage på smerternes start på og spørge sig selv: hvornår, hvordan og under hvilke omstændigheder startede smerterne?
Ellers bliver det en usammenhængende indsats for at dæmpe symptomerne, ofte med ringe effekt.

Et traume dukker op

Annies historie startede faktisk med en gammel trafikulykke, hvor Annie blev påkørt og kom slemt til skade med sine ben. Men det kom aldrig frem, når Annie søgte behandling, for udover en følelse af stivhed og stramhed havde Annie faktisk ikke ondt i benet og derfor nævnte hun det ikke. Annie gik aldrig med bare ben, så hver gang foden blev undersøgt, blev arrene på benene overset.
På min arbejdsplads indeholder en grundig undersøgelse altid en inspektion af smerteområdet og hele kroppen. Inspektionen giver mulighed for at observere mindre åbenlyse fund, der fx ikke er blevet nævnt. Derfor så jeg arrene med det samme.

Med hælsporen og arrene var der stor indikation for at palpere benenes væv, hvor jeg mærker vævet igennem med mine hænder, hvilket giver mig et indtryk af vævets tilstand.
“Jeg bliver ked af det, når du rører ved mine ar”, sagde Annie og langsomt blev det tydeligt for os begge, at hælsporen og depressionen måske greb mere om sig, end det havde set ud til i første omgang. Måske var der ligefrem en sammenhæng imellem dem.

“Er det virkelig en hælspore?”

Udover smerterne ved hælen viste undersøgelsen udtalt stramhed i vævet i det ben, hvor hælsporen var. Bækkenleddet, hofteleddet og underbenets led var stive og muskulatur og bindevæv i balde, lår og underben var stramt. Derudover var der også færre kræfter i benet og som følge deraf var stabiliteten omkring benets hofte-, knæ- og ankelled nedsat. Palpationsundersøgelsen viste også, at det faktisk var hele svangen på foden og ikke kun hæftet på hælen, der var øm. Det havde Annie bare ikke tidligere lagt mærke til. Derfor overvejede jeg, om Annies “hælspore”, i virkeligheden var en irriteret svang sene som følge af mange års uhensigtsmæssigt gangmønster pga. svækkelse og instabilitet?

Psykosomatiske smerter

Mens vi undersøgte for fysiske fund, blev det tydeligt, at trafikulykken, hudtransplantationerne og ensomheden, som Annie havde følt gennem det lange forløb, tilsammen udgjorde et traume for Annie. Et traume, som havde ligget i dvale i mange år, men som vågnede, hver gang benet med ar og fodsmerter fik opmærksomhed.

Derfor blev gruppeterapien afløst af et forløb hos en traumepsykolog.
Psykologen fandt ud af, at udover de fysiske årsager, havde fodsmerterne også en psykosomatisk komponent. Dvs. når Annie var ked af det, havde hun mere ondt i foden og når Annie var glad, fyldte smerterne mindre i bevidstheden.

EMPOWERMENT!

Træning, smertelære traumepsykologi gav Annie Empowerment, dvs. kontrollen over eget liv.
I takt med, at Annie trænede sit ben stærkere, blev det også mere stabilt og Annie begyndte at gå mere hensigtsmæssigt.
Sideløbende med træning lærte Annie om smertetyper, årsager og mekanismer på vores ugentlige Videnslounge.
Annie forstod, at smerterne ikke var farlige, men skyldtes uhensigtsmæssig belastning af foden og hun blev opmærksom på, at forværring af smerterne ofte hang sammen med hendes humør.
Kontrollen beroligede Annie og fik smerterne til at dæmpe sig.

Stå op for dig selv!

At tage ansvar og konfrontationer
at vende blikket indad og stå op for sig selv
at stå på egne ben – alene
I dag er Annies smerter fortsat til stede, men ikke så tit og kun i en mild udgave. Annie kan også stadig blive ked af det. Men “mysteriet” om smerterne og tristheden er løst.

Med forståelse for smertemekanismerne og selvindsigt har Annie genvundet kontrollen over egen tilværelse.
Tidligere var Annie søgende efter svar på sine spørgsmålene i omgivelserne – nu ved hun, at hun bærer svarerne i sit indre.

 

Modtag flere relevante indlæg fra AscendFys ved at LIKE vores Facebookside.


/Charlotte Porsgaard
Aut. Fysioterapeut, hovedansvarlig for smerteforløb – AscendFys

Share This