29 87 75 30

Musearm, mussearm, museskade, tennisalbue, tendovaginitis, tennisarm, golf albue, tendinitis, keyboardarm, overbelastning, karpal tunnel syndrom. Kært barn har mange navne.

I vores vaneprægede liv er det desværre oftere og oftere at vi må stå til tåls med musearm og overbelastningsskader.

Mange af vores arbejdsgange er præget af meget gentagelse. Værende det tastearbejde eller ensidige og gentagende løft. Når vi bruger vores kroppe på en stereotyp måde vil der opstå belastninger af meget specifikke områder. Det opleves tit som Tennis arm osv.

Hvorfor har man smerter ved musearm?

De ensartede belastninger ved musearm irriterer hinden omkring musklen eller senen og der opstår en inflamationstilstand. Det udløses oftest gennem langvarige belastninger som fx tromme eller guitar-spil, havearbejde og andre opgaver med mange gentagende bevægelser. Oftest er det en ny bevægelse, eller en bevægelse der ikke er blevet lavet i lang tid der udløser skaden.

Hvordan føles symptomer på musearm?

Musearm føles ofte som en øm brændende fornemmelse i området. Smerten opleves ofte tæt på muskel-tilhæftninger så som håndled, albue og skulder.

Hvordan stiller man diagnosen musearm?

Diagnosen vil ofte blive stille hos egen læge. Dette er relativt let da der ofte er stor sammenhæng mellemsymptomerne og den arbejdsfunktion man har.

Kan jeg selv behandle musearm?

Hvis de udløsende faktorer for musearm fjernes, går skaden ofte i ro i løbet af få uger. Hvis faktorerne ikke fjernes, holdes tilstanden ved lige. Det er derfor vigtigt at afdække hvad der egentlig er den udløsende faktor. Se på nye aktiviteter i den seneste tid. Er der noget der er præget af at være tungt eller have mange gentagelser? Hvis noget dukker op, så prøv at begræns den aktivitet i en uges tid og se om du oplever lindring. Oftest kan FX en museskade bedres væsentligt ved at brug den modsatte hånd til musen en uge.

  • Sikre Ernæring sådan at vævet kan heale op.

Bevæge den ømme ekstremitet smertefrit. Dette sikrer blodgennemstrømning til muskler os sener. Dette kan gøre ved at aktivt bevæge den kropsdel du har ondt i.

  • Nedkøling:

Is kan dæmpe irritation ved musearm. Cellerne kan have svært ved at reparere når der er irritation. Is kan dog afhjælpe dette. Vikl et hviskestykke om en ispose(en pose frosne ærter kan bruges som subsitut) og hold den på det ømme område cirka 30 min. Tage så posen af, lad vævet varme op og gentage så processen. Dette gøres 3 gange dagligt.

  • Øvelser for musearm

Udspænding er en af de bedste øvelser for musearm til at sikre god ernæring til muskel- og senevæv. Derfor følger der en anvisning for udspændingsøvelser.

Udspænding af håndens strækkemuskler.

  • Udstræk af armens strækkemuskler:

Stå med armene ned foran kroppen. Hold højre hånd med håndryggen nedad. Tag fat med venstre hånd om højre hånd. Stræk højre albue, samtidig med at du bøjer højre håndled ved hjælp af venstre hånd. Mærk strækket på forsiden af underarmens muskler. Hold strækket i mindst 10 sekunder. Gentag udspændingen tre gange. Lav herefter øvelsen med den anden hånd.

Udspænding af håndens bøjemuskler.

Stå med armene strakt ud foran kroppen. Hold din venstre håndflade opad. Tag fat omkring fingrene på din venstre hånd med højre hånd. Træk fingrene bagover ind mod kroppen. Mærk strækket på undersiden af underarmen. Hold strækket i mindst 10 sekunder. Gentag øvelsen tre gange. Lav herefter øvelsen med den anden hånd.

Hvad gør jeg hvis det stadig gør ondt?

Hvis skaden er slem, eller du gerne vil hurtigere over den, kan det være en god ide at få hjælp af en fysioterapeut til behandling af musearm.

Fysioterapeuter bruger ofte terapi laser, ultralyd og dyb tværmassage af området til at fremskynde helingen.

Udover den manuelle behandling kan fysioterapeuter ofte være med til at bedre afdække de udløsende faktorer for skaden.

Behandling og vejledning af en autoriseret fysioterapeut kan på den måde være behjælpelig med at forebygge musesarm i fremtiden.

Hvor lang tid tager det at behandle musearm?

Vil du gerne have din musearm behandlet hurtigt kan det godt betale sige at gå til en fysioterapeut.

Vores erfaringer viser at en musearm kan behandles på 3-4 gange.

Efter afsluttet forløb vil du have den nødvendige viden til selv at behandle det i fremtiden samt undgå yderligere gener.

Prognose/Opsamling for musearm:

Musearm og overbelastningsskader er ofte kortvarige hvis den korrekte behandling gives forholdsvis tidligt i forløbet. Desværre ender mange med at gå med problemet for længe, før de opsøger hjælp.

Det skyldes at smerterne ofte ikke er så validerende, før det er rigtigt slemt. Og, så kan prognosen blive lang.

I gennemsnit kan en overbelastningsskade være behandlet inden for 3 uger hvis det gøres i tide, men tit tager det 6-9 måneder før skaden er helt væk.

Vil du have endnu mere information kan det være en god idé at kigge forbi sundhed.dk

Har du spørgsmål?

Du kan altid skrive vedrørende genoptræning, øvelser eller andet relevant.

5 + 5 =