fbpx
29 87 75 99

BENTES BLINDE VINKEL

“Ugens patienthistorie” handler om en patient, der har udmærket sig. 

Personfølsomme data  udelades altid og Bent/Bente er dæknavne.

Smerternes onde cirkel

For et par år siden lærte jeg Bente at kende på Smert Loungen.

Bente havde fibromyalgi og smerter i hele kroppen. Hun synes ikke, hun kunne ret meget. Ikke kun pga. smerterne, men også pga. trætheden.

Hver gang Bente forsøgte sig med den mindste indsats, blussede smerterne voldsomt op og Bente blev totalt udmattet, så hun måtte blive i sin seng i flere dage.

Bente forstod ikke, hvordan hun var kommet til at sidde så gevaldigt fast i smerternes onde cirkel og hun var ulykkelig over, at have det sådan.

 

Flittig-Lise

For 25 år siden måtte hun afbryde sin uddannelse til laborant, da rygsmerterne begyndte.

En håndfuld år senere, startede hun forfra på studiet og gennemførte.

Gennem 20 år havde hun arbejdet som en dedikeret laborant på fuld tid.

Det interessante ved Bentes historie var, at den ikke indeholdt nogen traumer, ulykker eller fysiske skader.

Til gengæld var der lange perioder med fysisk belastning i Bentes liv: småbørnsårerne med mange løft gav smerter i håndleddene og senere skulder- og nakkesmerter, arbejdslivet havde været som et hamsterhjul og givet rygsmerterne, og så var der familielivet. Bentes børn skulle ikke mangle noget, kun det bedste var godt nok.

Til livet med meget fysisk belastning, hørte også en lille krop. Bente var en lille dame med meget små muskler, særligt på overkroppen.

 

Kun det bedste er godt nok

Som ung var Bente flygtet fra sit hjemland til Danmark.

Som flygtning havde hun knoklet for at få sin uddannelse og været dygtig til sit arbejde, det havde været vigtigt for hende at bevise sit værd i sit nye hjemland!

Børnenes liv skulle ikke bære præg af flugten, integrationen og det travle arbejdsliv. Bente ønskede mest mulig kvalitet i tilværelsen for sine børn, den kvalitet, som Bente selv havde undværet – derfor var kun det bedste godt nok. Og hun havde knoklet for at give dem det.

De noble intentioner, havde givet flotte resultater i Bentes liv, men de havde også haft en pris.

For nylig, lige inden vi mødtes, havde Bente mistet sin far, og det havde ligesom været den sidste dråbe, der fik bægret til at flyde over.

 

Less is more

Bente fortalte mig det hele over en kop kaffe og ved historiens ende, var det tydeligt for hende.

Hun var udmattet, af sorgen over tabet af sin far og stress fra et langt liv med en høj barre.

“Jeg står op hver dag og gør så meget, jeg kan. Jeg synes, jeg gør mit bedste, men det bliver ikke bedre. Jeg ved snart ikke, hvad jeg mere kan gøre??”

“Har du prøvet at gøre mindre?”, spurgte jeg.

Der var stille omkring kaffen et øjeblik, og så begyndte Bente at græde. Af lettelse.

“Nej, for det har jeg slet ikke tænkt på, men nu du siger det, er det præcis en pause, jeg har brug for, jeg trænger sådan til et hvil!”

Vi talte videre over kaffen, om hvad der kunne lindre smerterne. Midlerne, der stimulerer kroppens trivselsprocesser, gav hurtigt mening for Bentes udmattede krop.

“Det vil jeg fortælle min mand. Nu hvor jeg kan arbejde på at lindre smerterne, har jeg mod på at fortælle om dem – og det er lindrende i sig selv!”

Share This