fbpx
29 87 75 99

Scrat fra Ice Age

BENTE OG TEGNESERIE FIGUREN

“Ugens historie” handler om en patient, der har udmærket sig, til inspiration for os andre.

Personfølsomme data  udelades altid og Bent/Bente er dæknavne.

En formiddag  sad jeg sammen med en lille gruppe smertepatienter. Gruppen havde siddet sammen et par gange før og vi var begyndt at dele erfaringer og synspunkter med hinanden. Stemningen var blevet fortrolig. Den formiddag faldt snakken på stress og gruppens erfaringer med at sænke stressniveauet.

Bente, hvis smerter var startet i forbindelse med skaderne fra et biluheld for et par år siden tog ordet:

“Jeg hviler mig aldrig. I løbet af dagen synes jeg, det er decideret ubehageligt. Jeg kan ikke finde ro til det og jeg ligger dårligt. Mine smerter bliver faktisk værre, når jeg ligger stille. Derfor sover jeg også dårligt om natten”.

“Hvordan slapper du så af og lader op?” spurgte én af de andre.

“Jamen det gør jeg ikke. Jeg synes ikke, der er tid; i løbet af dagen skal jeg gå med vores hunde, lave mad til min kæreste og hjælpe min mor, som jeg har passet, siden jeg var barn. Og så løber jeg rundt mellem undersøgelser og jobcentrets aktiviteter – det er fandeme et fuldtidsjob at være sygemeldt!”

“Jeg har det allerbedst, når min kæreste og jeg er helt alene hjemme hos os selv med gardinerne trukket for og telefonen på lydløs, sådan får jeg bedst ro “.

Flere i gruppen grinede, men nikkede samtidig genkendende til det, Bente beskrev.

På en skala fra Madam Mim til Baloo

Resten af gruppen kom med deres forslag til ro og hvile og vi satte de to tilstande, Stress og Trivsel op på en skala i hver sin ende.

Vi blev enige om Madam Mim, som et godt billede på en stresset figur og Baloo, som en figur i trivsel.

Måske lyder det som en fjollet samtale, men billederne, som vi alle kender fra tegnefilmene, kan vi relatere til. De gør det nemmere at forstå stress og trivsel og når vi finder den tegneseriefigur, der ligner os selv mest, får vi et billede på vores egen tilstand.

Med andre ord: Kan vi identificere os med Baloo? Hvor ligger vores egen tegneseriefigur – og dermed vi selv – på stress-trivselsskalaen?

Herefter kom flere med forslag til, hvilken tegneseriefigur, der repræsenterede dem selv.

“Jeg ved godt hvilken figur, jeg er “, sagde Bente. “Jeg er Scrat fra Ice Age – ham der, der løber forvildet rundt og helt krampagtigt samler agern, fordi han mister dem ligeså hurtig igen!”

Gruppen brast i grin! Over Scrat, som et sjovt billede på stress, og ikke mindst over selvindsigten.

Men da jeg var færdig med at grine med Bente af hendes bramfri svar, blev jeg alligevel alvorlig.

For det var faktisk ikke en skid sjovt.

Hvilken selvopfattelse – og sikke en tilstand at leve sit liv i….

“Hvilket råd, kan vi give Scrat, i forhold til at sænke sit stress niveau?”, spurgte jeg.

“Drop de kampe, der alligevel ikke kan vindes, (som at finde agern i Istiden) og vær omhyggelig, når du vælger, hvad du vil bruge tiden på”, blev gruppens svar.

Bente havde ikke svaret, hun lyttede.

Jeg tror ikke, Bente kunne identificere sig med Baloo, men i hendes blik, kunne jeg se, at den dag sagde hun farvel til Scrat og sin forvildede løbestil rundt i tilværelsen.

Vi har SÅ gode erfaringer med vores forløb at vi giver tilfredshedsgaranti! (er du ikke tilfreds får du pengene tilbage)

Modtag flere relevante indlæg fra AscendFys ved at LIKE vores Facebookside.


/Charlotte Porsgaard
Aut. Fysioterapeut, hovedansvarlig for smerteforløb – AscendFys

 

Share This